Pohjois-Syyrian asia on meidän

Kannanotto
Pohjanmaan vasemmiston piirikokous 19.10.2019

 

Pohjanmaan vasemmisto tuomitsee Turkin hyökkäyksen Pohjois-Syyrian kurdialueille. Piirijärjestö ei hyväksy, että ISIS:n vastaisessa taistelussa suuria uhrauksia tehneet kurdit ovat joutuneet oikeudettoman hyökkäyksen kohteeksi.

YK:n arvion mukaan 130 000 syyrialaista joutui jo ensimmäisten päivien aikana jättämään kotinsa Turkin hyökkäyksen alettua. Nyt arviot pakolaismääristä ovat vieläkin suuremmat. Rauhoittumaan päin olleessa Pohjois-Syyriassa on suunta kääntymässä huonompaan.

Piirijärjestö on huolestunut Syyrian kurdialueen orastavan demokratian kohtalosta ja vaatii Suomea puheenjohtajamaana ajamaan EU:ta yhteisrintamaan tiukkojen toimien kohdistamiseksi Turkkiin.

– Suomen hallituksen ilmoitus uusien asevientilupien myöntämisen lopettamisesta Turkkiin oli hyvä alku. Myös aiemmin annetut asevientiluvat tulee perua.

Suomesta vietiin viime vuonna puolustustarvikkeita yli 128 miljoonan euron edestä. Turkin osuus oli noin 17 miljoonaa, mikä oli toiseksi eniten Puolan jälkeen.

Piirijärjestön mukaan Euroopan tulee osoittaa, Turkin presidentti Erdoganille, että hänen uhkauksensa pakolaisilla, eivät ole hyväksyttäviä.

– Pakolaisten lähettämisellä uhkailu on erityisen vastenmielistä, sillä hyökkäys Pohjois-Syyriaan lisää joka tapauksessa pakolaisuutta myös Eurooppaan. Asialla ei voida tehdä kauppaa.

Kauppa EU:n kanssa ja eurooppalaisten matkailijoiden tuomat tulot ovat Turkin taloudelle tärkeitä tulonlähteitä. Piirijärjestö vaatii Turkin asettamista kauppasaartoon ja matkailun keskeyttämistä sotatoimien ajaksi.

Kommentoi

  • ei näytetä julkisesti

XHTML: Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>