Vasemmiston kansanedustajat ihmettelevät entisten upseerien roolia hävittäjäkaupoissa

Vasemmistoliiton kansanedustajat jättivät tänään kirjallisen kysymyksen hävittäjäkauppoihin liittyvästä hämärästä lobbaritoiminnasta.

Kansanedustajien mielestä puolustusvoimien korkea-arvoisten upseerien siirtyminen lentokonevalmistajien lobbareiksi osoittaa, että korkeiden sotilashenkilöiden karenssilainsäädäntö ei ole ajan tasalla.

– Korkea-arvoiset upseerit tuntevat syvällisesti koko Suomen puolustusjärjestelmän ja saavat tietoonsa salaista tietoa. Mikäli HX-hanke toteutuu suunnitellusti, on se Suomen historian suurin ja kallein hankinta. Sillä on puolustuspolitiikan lisäksi myös ulko- ja turvallisuuspoliittinen merkitys. Kuinka paljon puolustusvoimista hävittäjävalmistajien lobbareiksi siirtyneet upseerit ajavat kansallista etua ja kuinka paljon uusien toimeksiantajiensa etua, kansanedustaja, puolustusvaliokunnan jäsen Markus Mustajärvi kysyy.

Tiedotusvälineet kertoivat eilen puolustusvoimien entisen komentajan Jarmo Lindbergin siirtyneen konsultoimaan yhdysvaltalaista Lockheed Martinia, joka on mukana tarjouskilpailussa Suomen hakiessa korvaajaa poistuvalle Hornet-kalustolle.

Lindbergin lisäksi muitakin entisiä upseereja on siirtynyt tarjouskilpailussa mukana olevien yritysten palvelukseen.

– On tarpeen arvioida laajemminkin menettelyä, jossa keskeisissä puolustussektorin upseerinviroissa toimineet henkilöt siirtyvät yritysten palvelukseen, Mustajärvi sanoo.

– Suomen kansallinen etu ja hävittäjäkandidaattien etu ei ole yhteinen. Sen sijaan niiden upseerien, jotka ovat halunneet nostaa HX-hankkeen hinnan mahdollisimman korkeaksi, etu on ollut yhteinen tarjoajayritysten kanssa, Mustajärvi arvioi.

Lisätiedot:
Markus Mustajärvi, p. 050 511 3133